Direktlänk till inlägg 23 januari 2009

É det teve eller?

Av The Dude - 23 januari 2009 21:10

Snickarna nästa?

Nu kommer ”Diplomaterna” och ”Advokaterna”, vi får följa riktiga yrkesmän på riktiga uppdrag. Det finns faktiskt inget stopp iden här reality-genren. Ett gäng dalasnickare på jobb i Stockholm? Ja, absolut. Några målare på svartjobb? Intressant. Vad skulle inte funka? ”Fotvårdarna”? Nja, säg inte det. ”Floristerna”, ”P-lisorna”, ”Spärrvakterna”?


Det är givetvis en korrekt iakttagelse Croneman gör, så även idag liksom alla andra dagar när han i sina TV-krönikor tycker till. Teveutbudet är kanske inte värt att engagera sig i tänker säkert många. Va fan Teve, jag kollar inte på teve, liksom! Nä, nä, inte jag heller, men det händer faktiskt att jag hamnar framför burken lite då och då.

Igår till exempel, då var jag över hos min polare H, och då är det alltid burken som gäller. Soffa och burk, eller burksoffa, vilket som, teven är nästan lika stor som soffan.

Teven är igång och direkt börjar vi kolla. H har en stereo, men föredrar helt motsatt mig att ha igång telefunken istället för stereoanläggningen. Det är lite frustrerande, irriterande och närmast jobbigt ibland, särskilt när volymen kommer upp på extremt höga ljudnivåer under något parti som H tycker är intressant, och sedan lämnas på dessa svindlande höjder även när det är reklam, eller måttlösa shoot-out-scener som dundrar och smäller som ett kinesiskt nyår komprimerat i örgångarna. Woah, fan vad det dundrar asså! Suck, jäkla reklam, det är alltid SÅ högljutt också. Men nej, han sänker inte.

Ofrånkomligt börjar vi efterhand diskutera teveutbudet. Ja, det är mest skit, så klart. Och detta är våra teve-licenspengar, säger H. Ja, dina i alla fall, men jag hör dig. Jag vet inte riktigt vad det här ska föreställa, säger jag och stirrar förvånat på en spot för någon ny UR-produktion som verkar ungefär lika intressant som ett glas mjölk.

H flipprar vidare, och mycket passerar framför våra ögon, i ärlighetens namn mest skit. Mr Zapper stannar till vid TV 4. Jag känner till det här, det är ”Ice Road Truckers”, ytterligare en av de realityserier som Croneman snackar om. Som ett trucker-fan är jag givetvis medveten om detta program som tar tittaren till, ja var är det någonstans?, kallt är det i alla fall och jag tror det är Alaska med minsugrader ner till en sisådära 50 grader kanske, som de här vilda lastbilschaufförerna ger sig ut på vägar som egentligen inte är vägar utan frusna floder. Ja, det är sant, visst är det vilt? Snacka om yrkesmän på riktiga uppdrag, jo tack!

Speaker-rösten basunerar ut vad som efter reklamen komma skall, och avslutar med ett ”Eyezz Road Truckerrrrrrrrs”, i den sedvanliga avgrundsmörka röst, som på något konstigt sätt har blivit ett trademark för reklamteve, och jag kan bara inte förstå varför. Dem borde ju höra hur dumt det låter, säger H, och jag kan inte annat än att hålla med.

Men anledningen till att jag känner till detta ganska udda program beror inte enbart på min fascination för lastbilar och dess chaufförer, utan även för att det har pushats en hel del för det, måste jag säga. Anledningen till att jag fnissar lite extra när snön börjar yra bakom de arton hjulen som på burken dundrar fram på de isiga icke-vägarna, är för att jag senast idag läste om programmet. I två olika tidningar dessutom. Dagens Nyheter och Metro. Ja, självklart har de köpt in tevematerialet från samma källa, men varför lyfts detta program fram så mycket. Det är inte första gången jag ser både bild och text om detta köldslagna program.

Men det är väl kanske egentligen inte så konstigt. Det är antagligen ingen som tittar på det, och därför måste man givetvis göra reklam för det, få det att verka spex och fett – lägg bara till ett rungande ”Eyezz Road Truckerrrrrrrrs”, en svärande fet dum amerikan och en bild på en big ’ol truck som har gått igenom isen så är det klart.

Än värre är ett annat program av samma slag, ”Dödlig fångst”. Visserligen sänds detta i discovery channel, som tidigare till min stora glädje fanns i kabeltevenätets basutbud men sedermera blev utbytt till någon annan betydligt sämre, jag minns inte om det var teve 8 eller nio, spelar ingen roll, någon ekonomikanal där antingen Fredrik Virtanen eller någon annan idiot sitter och apar sig. Men jag spenderade nyligen en hel del tid hos mina föräldrar, som på sina burkar får in alldeles för många kanaler, och en av dessa är discovery, eller en av de tio eller femton discovery det finns, och på en av alla de här visas ”Dödlig fångst”.

Jag menar inte bara visas, utan verkligen råvisas! Varje dag, säkert flera gånger om dagen får vi följa, inte några truckdrivers, men såväl feta dumma amerikaner, de kör inte lastbil, men kallt är det när de på såphala däck, i fruktan för sina liv, riggar krabbfångstburar ute på ett gungande berings hav.

Detta är historier som är värda att lyftas fram, och som sagt, snacka om yrkesmän på riktiga uppdrag! Men istället för att göra timslånga avsnitt i flera säsonger, hade det nog räckt med en entimmesdokumentär.

Verkligheten är tuff för Eyezz Road Truckerrrrrrrrs och för gubbarna i Dödlig fångst, som med sina uppdrag ser till att vi andra kan gotta oss med seafood i våra varma hus, men att göra teve av det och tro att vi ska sitta och häpna framför de här männens (för det handlar enbart om män) vardag, känns lite väl löjeväckande.  
 
Ingen bild

forschan

25 januari 2009 14:09

ja,j-r nu snackar vi teeeveee! Hela discovery är ju ett glasspaket i reality genren, skitiga jobb(ohh, survivorman,(ahh)bilfixarna (Mmmm)Plastikdoktorer, och ja, jag vet inte om du har koll på det , men faktiskt, jo det är sant, förlossningsteevee! ajg ser faktiskt fram emot en riktig smaskig P-vakten serie där rasande hemmafruar och äldre kepsgubar löper amok framför kameran och en skönt hånleende nazist P- lisa kallt säger - ja det bliir böter det här ohhh give me, reality teve yes. give me more!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av The Dude - 24 januari 2009 14:48

På Arlanda är det hur surrigt och snurrigt som helst och precis som alla andra flygplatser jag har besökt ger hela settingen upphov till stress, paranoia och allmän vilsenhet. Donny sitter i baren med en öl och en jägermeister, som han i samma ...

Av The Dude - 23 januari 2009 23:24

Tandläkaren, det är givetvis en pina, något förskräckligt och hemskt som många inte vill besöka – ibland dem jag. Som en del läsare vet sedan tidigare, har jag haft en del svårigheter, för att inte säga problem med min tandläkare. Fast det ...

Av The Dude - 16 december 2007 15:01

- Ja men alltså, det behövs politiska beslut, annars går det inte. Att höra det från en av ”vänstertjejen” i klassen var förvånande och irriterande. Att höra det från Kajsa Ekis Ekman i Dagens nyheter (torsdag 13/12) är än...

Av The Dude - 16 december 2007 14:12

Tidig lördagseftermiddag, busschauffören önskar oss vid ändhållplats slussens bussgarage, en trevlig dag. Övertygad om att det så skall bli, och nöjda över den trevliga gesten, kliver vi ur bussen. Det är en sak att snacka om hur trevligt det är i ...

Av The Dude - 7 december 2007 23:01

Jag spenderar dagen på ett nyfunnet ställe. En tillknycklad Pripps Export 7,2 och några bleka fimpar vittnar om tidigare gäster. I sluttningen på en stor klippa som vätter ner mot vattnet, finns ett litet grässtycke med perfekt lutning. Gräset är s...

Skapa flashcards